dinsdag 30 juli 2013

Tip: fruitvlekken in katoen verwijderen

Fruitvlekken in katoen lossen snel op in een sopje van soda en water!

Per ongeluk ontdekte ik dat rode fruitvekken oplossen in soda en water, nadat ik jampotjes had laten weken in sodawater om bessenjam in te doen. Mijn oude theedoeken waar de potten opstonden en een doek om de randen schoon te vegen, hadden rode vlekken van zwarte en rode bessen. Niet erg, want alles was oud. Het sodasopje stond er nog en na het opruimen deed ik de theedoeken en de doek daarin om uit te spoelen, echter toen ik ze wilde uitwringen zag ik dat alle vlekken verdwenen waren! Dat had ik moeten weten toen mijn dochter nog klein was met al de fruithapjes! Geen enkel wasmiddel loste ze op.
Wat soda en water doet met ander stofmateriaal weet ik niet, maar dat ga ik ook uitproberen.
Die soda toch ;-) Je kunt er bijna alles mee net als citroen, azijn, groene zeep en bakpoeder. Tegenwoordig nog kokosvet en verder heb je niks meer nodig ;-) Alles beter dan al die dure chemische toevoegingen!

Update: Ik heb het inmiddels uitgeprobeerd met een oude groene T-shirt en dat 24 uur laten staan in soda en water. De oude vlekken zaten er nog in en het groen was licht bruin geworden :-) Dus het werkt alleen maar bij WIT.

zondag 28 juli 2013

Allerlei soorten bessen

Gisteren ben ik heerlijk een dagje bij een vriendin geweest in Noord-Limburg, die graag wilde ik dat ik een hoop bessen kwam plukken en mee naar huis zou nemen. Ik keek mijn ogen uit hoeveel ze wel niet had staan aan struiken. Takken hingen echt vol met dikke trossen van allerlei soorten bessen: zwarte, witte, rode, roze, kroezels (= kruisbessen) in licht en rood. En natuurlijk allemaal biologisch ook nog gelukkig, want aan  gif spuiten doen ze gelukkig niet, eerder speciale bloemen, onkruiden en planten laten staan juist voor de vlinders en vogels.

Onder het plukken van uren lekker aan het bijpraten over van alles en nog wat, tijdens een hevige onweersbui even gegeten en hup weer verder met het plukken. Het vreemdste is dat je nog niet ziet dat er iets is geplukt in haar tuin, zelfs zoveel hangt er overal! Onvoorstelbaar als ik het vergelijk met mijn eigen miserabele oogsten van mijn bessen.

Ik ben met twee volle boodschappentassen en een doos vol thuis gekomen. Onvoorstelbaar hoe het daar op de klei wel niet groeit. Hier heb ik zandgrond en de struiken zijn zo klein. Als er iets rijp is, moet het meteen geplukt worden vanwege de vogels en dan nog heb ik maar een handjevol van alles. Nu snapte ik ook waar ze het toch over had dat het fruit wekenlang daar zo rijp hangt, afgewisseld met het volgende fruit. Ik snapte dat al niet want als het hier maar roze kleurt, is het de volgende dag al allemaal weg (vogels). Veel kennissen en vrienden nodigt ze uit om ook zelf te komen plukken. Ik ben alleen niet zo'n held met rijden over de snelweg en zeker niet met 130 km nu met een kleine auto! Veel te eng! Nu kon ik gelukkig met mijn dochter meerijden die geen schrik heeft en een grote auto heeft. Zij ging toch naar het Outletcentrum shoppen en heeft mij afgezet bij mijn oude schoolvriendin en kwam er later ook nog even gezellig bijzitten toen we klaar waren. Mooi uitzicht in haar tuin en heerlijk relaxen. Overal was wel weer wat anders moois te zien. Het was gedeeltelijk verwilderd, maar toch ook weer niet, zo leek het in ieder geval. Ze hebben ook nog een wijngaard erbij. Erg rustgevend en deed allemaal zo natuurlijk aan. Het was zo'n geslaagd dagje dat we afgesproken hebben dit zo vaker te doen omdat mijn dochter daar een paar keer per jaar 5 minuten vanaf daar gaat shoppen. Ik kan dan mooi mee en zij kan mij daar dan mooi droppen.

Maar nu de verwerking van de bessen vandaag en morgen! Gisteren was ik te moe daarvoor en heb wel een bak vol roze bessen al gegeten. Die struiken hadden zij weer gestekt van kennissen die in Frankrijk wonen en die zijn zoooo lekker! Ik heb drie takken meegekregen om te kijken of ze aan willen slaan. Ik heb al vaker zelf bessentakken gestekt en dat lukte wel aardig. Zou mooi zijn als die hier op de zandgrond ook wil aanslaan!
Eerst maar eens flink wassen en gaan ritsen (besjes van steeltjes afhalen). In mijn vriezer kan niet zoveel dus ik moet die ook nog legen om te kijken wat daar snel uitgegeten kan worden de komende dagen.

De kroezels wil ik allemaal ingevroren hebben. Die gebruik ik met dit weer in bevroren toestand als ijsklontjes in gewoon water met wat uitgeknepen (biologische) citroen. Mijn heerlijk verfrissend drankje in de zomer en gezond!

De rest van de bessen moet ik dan gaan verwerken tot jam of zo. Gelukkig dat ik een koele kelder heb in mijn oude huis, want zo'n hoeveelheid past niet eens in mijn koelkast om te bewaren.
Nou ik ben voorlopig wel even bezig :-) Buiten dat ik wat voor mij vriendin had meegenomen waren de bessen allemaal gratis. Ik had ook nog een heerlijke courgette meegekregen en een bak grote kersen (twee keer groter dan je normaal in de winkel ziet, leken wel kleine pruimen).
Ik ga nu snel aan de slag...

vrijdag 26 juli 2013

Hier of daar?

Ik verwijs vandaag even naar mijn ander blogje www.e-marianne.blogspot.com. Soms weet ik niet goed welke blog ik namelijk zal nemen vanwege het onderwerp en de inhoud. Dit schrijven is zo'n randgeval. Daar op het andere blog beschrijf ik mijn hobby's, familie, dieren e.d. en hier het consuminderen in de ruimste zin van het woord plus gezondheid en tuin. In ieder geval het besparen.

Dit keer ging het om koopjesjagen en slagen voor leuke stofjes om zelf kleding van te maken. Dat het aanbiedingen waren en nog eens een 25% kortingsactie was. Dat blogje kan zowel daar als hier :-)
Net zoals de leuke borduurdoos met wollen borduurgaren (blogje daaronder ).

Verschil is ook dat ik hier veel kleine vierkante afbeeldingen gebruik die op meer onderwerpen kunnen slaan. Die eenvoud en rust daarvan wil ik hier graag houden. Ik hoef dan niet eerst op zoek naar afbeeldingen en ze te bewerken. Dan wordt een blogje eerder geschreven door mij.

Op mijn andere blog leef ik me ook uit met collages van foto's en zet er soms ook meer als het nodig is ter verduidelijking.

zondag 21 juli 2013

Plan S van sorteren of scheuren

Dit zijn zo van die dagen om verplicht je rustig te houden als de hitte op komt zetten. Vanmorgen was ik best nog energievol, maar dat ging naarmate het later werd naar het middaguur steeds een tandje lager. Maar dat is ook al niet erg.
In huize Consuminderen is er altijd wel iets te doen. Ik heb dan ook een beginnetje gemaakt om de hele stapel opgespaarde Aller Handes, Handig, Hallo Jumbo's en nog meer van dit soort gratis tips en receptemenbladen maar eens door te bladeren. De stapel was al meer dan een halve meter hoog geworden. Mooi moment voor nu dus. Ik heb nu 25 bladen gereduceerd naar 1,5 cm. Niet gek. Als ik alle bladen heb doorgebladerd en eruit gescheurd wat me een goed ideetje oplevert, dan komen de ringbanden tevoorschijn en wordt de stapel gesorteerd in van die plastic hoesjes. Ik denk alleen dat het tijd wordt voor een nieuwe of ik ga de oude ook maar eens kritischer bekijken wat eruit kan. Door de jaren heen verandert mijn smaak en interesses tenslotte ook.
Dit vind ik nu echt zo'n warm weer klusje voor buiten. Lekker op mijn beschaduwde plaats en genieten van de vakantierust. De komende dagen maar eens kijken hoe ver ik kom.

En het plan van de (dubbele) poort verven? Nou, een kant is goed afgewassen inmiddels, uiteraard met spoelwater van de afwas ;-) Morgen de andere kant en dan maar verder kijken hoe het daar uit te houden is om het aan te smeren schuren en verven...

vrijdag 19 juli 2013

Plan Z van veel Zon

Zo mijn eerste vakantiedagje zit er bijna op. Mijn plan om te verven heb ik maar even uitgesteld met deze hitte. Ik heb nog genoeg plannen, voor zowel mooi als slecht weer en tot hittegolven toe, dus vervelen doe ik me echt niet :-)

Vanmorgen vroeg al wel mijn weekendboodschappen gedaan en daarna naar een erg rustige kringloop gereden. Weer leuk geslaagd met diverse boeken en tijdschriften. Dit keer over handwerken (machinale breiboeken en borduren) en de tuin. Ik kom nu regelmatig de boeken tegen die ik vroeger heel graag wilde hebben, maar ze te duur vond om te kopen. Ik herken ze meteen en dan maakt er iets in me een gelukssprongetje om ze alsnog te kunnen bemachtigen voor de zeer aangename prijs van rond een euro :-) Dat zijn natuurlijk wel hele leuke prijsjes!

Mijn tas was aan vervanging toe en ik was al een poosje op zoek naar een tas met heel veel ritsjes en in het zwart. En ja hoor, missie geslaagd en ik blij :-) volgens mij was deze zelfs nog spiksplinternieuw ook :-) Er hangen daar zelfs veel nieuwe tassen die een tassenwinkel daar aflevert.

Ik zag ook nog een ronde aardewerken bloempot voor een derde dan in een tuincentrum, dus die mocht ook mee naar huis. En daar ik gisteren rotstuinplantjes had gekocht, heb ik me daar prima mee vermaakt om daarvan een mooi geheel te maken.

Met nog wat gerommel zo hier en daar in de tuin op zeer laag tempo was de eerste vakantiedag heerlijk ontspannend in ieder geval. Nu ga ik me even overgeven aan films op tv waarvan de pauzes benut worden met kleine opruimklusjes.

Wat heb ik geboft met zo'n weer en dan vakantie!


dinsdag 16 juli 2013

Eerste vakantieklusjes 2013

Het is aftellen geblazen. Nog 3 werkdagen en dan vakantie! Heerlijk even niet naar tijd kijken dan of deadlines aan mijn hoofd. Gewoon even relaxen en klusjes doen. Zoals de laatste jaren ook weer verder met het buitenschilderwerk. Ik doe ieder jaar maar een beetje wat nodig is en dan kan het er weer jaren tegen. Ook dit jaar staat dit op mijn planning. Mijn poort is immers begin dit jaar gerepareerd en had ik voor de klus al in de grondverf gezet. Nu even netjes aflakken. Dat is in ieder geval de start a.s. vrijdag van mijn vakantie!

Dan besteed ik ook vaak de eerste week aan mijn voor- en zijtuin om die grondig aan te pakken met snoeien. Grote takken gaan naar achteren op een berg en het kleinere spul maak ik klein en blijft gewoon daar liggen. Dat wordt snel door bodembedekkers weer bedekt en zo krijgt de tuin weer wat gratis bladcompost wat het water beter vasthoudt hier op de zandgrond.

dinsdag 2 juli 2013

Cadeautje

Al een paar jaar zag ik dat de ING een cadeautje gaf als je rond juni/juli extra spaarde. Nu zet ik altijd meteen de helft van mijn vakantiegeld weg voor rekeningen of grote aankopen, als ik dit in mei ontvang. Daarna kwam er de aanbieding van extra sparen, maar dan kon ik steeds niet meer meedoen. Dus dit jaar toch maar eens even gewacht met het meteen storten. En ja hoor, daar kwam de aanbieding al. Bij meer dan 500 euro sparen kon je een bioscoopbon van de Pathé ontvangen. Ik heb meteen het formuliertje ingevuld en een paar dagen later ontving ik de bon al. Nu ga ik zelden of nooit meer naar de bioscoop, maar mijn dochter wel, die heb ik hiermee dus blij kunnen maken. Het is echter maar een paar weken geldig. Maar toch leuk om iets gratis te krijgen. Ik let er nu vanaf dit jaar extra goed op dat ik even wacht om het gedeelte van het mijn vakantiegeld direct al over te boeken! Een cadeautjes is tenslotte nooit weg!