zaterdag 26 januari 2013

Sparen januari

Ik durf het bijna niet te bekennen dat voor velen januari altijd een dure maand is i.v.m. al die feestdagen daarvoor, lange maand, veel rekeningen enz., maar dat juist altijd voor mij de maand is dat ik het meeste overhoud op het vakantiegeld in de zomer na. De start van het nieuwe jaar is altijd vol goede voornemens om zo min mogelijk uit te geven, me nog meer te storten op reclames e.d. Probeer ook altijd zo lang mogelijk voor het eerst weer boodschappen te doen. Ook laat ik me niet verleiden door de uitverkoop als ik niks in mijn achterhoofd heb wat nog op een denkbeeldig wenslijstje mocht staan. Tenslotte is er de kringloop ook nog.
Nu ook weer komt deze week het salaris eraan en ik moet zeggen dat ik mezelf heb overtroffen met mijn jaarlijkse januari stunt. Daarvan kan vast weer een klein klusje gedaan worden. Ik heb zoveel klussen nog te (laten) klaren dat ik gewoon nog een tandje meer moet consuminderen en sparen. Om wat voorbeeldjes te noemen:
  • Poort moet grondig gerepareerd worden (paal is gedeeltelijk weggerot)
  • Schuurdeur is eruit gevallen (wil i.p.v. de schuur graag een open veranda voor in de plaats met stookmogelijkheid om daar in nood ook te kunnen koken; echter asbest moet daar eerst nog verwijderd worden van het dak)
  • Garagedeur begint bovenaan stukjes eraf te vallen (moet dus vernieuwd worden)
  • Tuinhuisje moet een nieuw dak hebben (een gedeelte van de golven zijn ingezakt)
  • Bijkeukendeur: zit onder boven de plank een gat door verrotting (heel vochtig oud huis)
  • Vlieringluik moet vervangen worden (het zit nog dicht, maar dat is alles)
  • Verder heb ik een badkamer boven die niet gebruikt kan worden (is uit de jaren 50 en moet nodig vernieuwd worden; daarvoor met er eerst een nieuwe afvoer naar het riool want oude maakt te grote omweg, zit compleet verstopt dat het bedrijf het niet meer kan door spuiten). (Heb wel douche nog beneden.)
  • Mijn keuken is ook niet bepaald modern te noemen alleen mijn fornuis (aanrechtkastjes lopen niet meer over de richels door ouderdom, geiser moet vervangen worden enz. enz.)
  • En zo kan ik nog een paar A4'tjes volschrijven...
Leuk hè een oud huis :-(

Eerst wordt in ieder geval de poort nu gerepareerd zodra het weer het toestaat.
Ik moet er niet teveel over nadenken en het gewoon een voor een opknappen anders kan ik niet slapen...

donderdag 24 januari 2013

Loonstrook januari 2013

Benieuwd naar het eerste strookje van dit jaar, kan ik een zucht van verlichting slaken, want ik ga er ongeveer drie tientjes op vooruit. Nou vooruit... De kosten die daar tegenover staan uiteraard niet. De verzekeringen omhoog enz. enz. Dus net als ieder ander er wel op achteruit gezien alle verhoogde rekeningen. Die dertig euro dekt dat natuurlijk echt niet. Maar altijd nog beter dan ook hier de min in te gaan. We wachten met knikkende knieën de rest van het jaar nu af...
Vorig jaar ging ik er wat salaris betreft wel op achteruit.

woensdag 23 januari 2013

Zwart geblakerde pan

Als iets meer dan een uur moet koken, blijf ik niet bij mijn pannen en zet dan een kookwekker aan. Maar soms is dan het desbetreffende eten al lang klaar en hoor je eigenlijk zo nu en dan te kijken. Ik kijk dan natuurlijk net te laat. Het bovenste is eetbaar en het onderste zit zwart tegen de onderkant gekoekt. En dat gebeurde me afgelopen zondag dus (weer). Mijn mooie nieuwe glanzende rvs pan, net gescoord voor weinig bij de kringloop en waar ik zo blij mee was (gezien dat deze bij AH nu ongeveer 20 euro per stuk kosten met sparen). Daar zaten nu de Belugalinzen (heel klein soort linzen wat ik afgelopen weekend voor 30% kon kopen en mooi kon uitproberen) vast aan de onderkant en alles was zwart. Met het houtje geen beweging in te krijgen daar op de bodem. Ik dacht al 'dag pan', maar ineens dacht ik weer hoe ik dat eerder wel eens schoon heb gekregen en dat is met hete soda. Soms helpt dit, soms ook niet, maar dat ligt dan aan het soort pan. De proef op de som genomen en soda met water opgezet. Na het koken nog even laten staan en voilà: Schoon! Helemaal schoon! Ik hoefde bij wijze van spreken niet eens meer met de borstel erover te gaan, maar ik wil natuurlijk de sodasmaak wel even verwijderen met heet water.

Dus: zwarte geblakerde pan? -> soda en water erin -> koken -> even laten staan -> en schoon! (Althans met rvs pannen.)

dinsdag 22 januari 2013

Tochtbandperikelen

In de nazomer wilde ik de sponningen van de ramen verven en beplakken met tochtband. Een heel karwei nog om de oude resten eraf te steken en vervolgens glad te schuren omdat je nogal heel acrobatisch onhandig moet staan omdat te kunnen uitvoeren. Echter toen kwamen er andere prioriteiten tussen die echt voor moesten en kon ik niet aan het verfwerk zelf beginnen ondanks al het voorwerk wat al gedaan was. Ik zat dan ook nu met open kieren in mijn oude huis. Nu het koud is, is dat goed te voelen en ik stelde het toch maar uit om ze weer te dichten omdat ik nog weet, hoelang dat afsteken en schuren me kostte. Allemaal in de hoop dat de winterkou snel weg zou zijn. Maar gisteren besloot ik het toch maar te doen omdat ik zag dat er een hoopje sneeuw binnen op de vensterbank lag! Dat gaat me dan toch iets te ver.

Wat metertjes tochtband bij de Wibra gekocht en dat kostte slechts 1 euro voor 2 rollen oftewel 50 cent per rol! Voor het geld hoef ik het dus niet te laten! Getogen met schaar en tochtband proberen de open sponningen te plakken. Maar mijn raam ging niet meer dicht. Ik probeer het tochtband weer te verwijderen, dat zat zo vast dat het er alleen met kleine stukjes weer af kwam. Ik had het natuurlijk eerst ook nog heel degelijk en stevig aangedrukt. Stom stom. De veerkracht van dit tochtband is dus niet goed voor oude ramen. Op sommige stukjes, maar ver van het slot, kon ik hier en daar het ergste dichten. Boven op de slaapkamer van mijn dochter, dat was een ander verhaal, daar zag ik door de kieren echt de blauwe hemel. Een stripje was niet genoeg, maar met een dubbele ging het raam niet meer dicht. Dus proberen uit te kienen waar ik stukjes kon plakken en waar niet. Ook weer bij de handvaten zelf was de veerkracht niet goed en kon het raam niet meer dicht.
Nou het is een geweldig mooi plakwerk bij de ramen geworden met al die stukjes! Niet dus! Vreselijk om te zien, al heb ik wel een gedeelte tochtvrij kunnen maken in ieder geval. Nu heb ik nog hele oude tochtband liggen die wel veerkrachtig is en dat gebruik ik dan maar na het verven.
Het moet maar even zo.

maandag 21 januari 2013

Automatische beëindiging abonnement?

Nu had ik vorig jaar nog 2 voordeelabonnementen
(F en T)lopen waarvan er één automatisch zou verlopen per 1 februari en één moest ik zelf opzeggen. Ik had er toen duidelijke aantekeningen van gemaakt en bij deze maand in mijn agenda gezet.
Nu was ik verwonderd dat ik van het ene abonnement F, wat dus automatisch af zou lopen, toch digitaal een rekening kreeg en vervolgens krijg ik weer een herhalingsmail om te betalen. Hé hier klopt iets niet. Dus een aardig mailtje teruggeschreven dat dit een automatisch aflopend abonnement zou zijn, zoals me uitdrukkelijk vorig jaar was gezegd. Ik heb het zelfs herhaald toentertijd en dat werd toen nadrukkelijk beaamd.
Ik kreeg nu ook een aardig mailtje terug dat dit géén automatisch aflopend abonnement was, maar dat ze het abonnement wel zouden stoppen per ingaande. Voor het blad dat al toegestuurd was, zou ik dan nog een rekening krijgen. Een dag later krijg ik een herinneringsmail dat er kosten bovenop zouden komen als ik niet op tijd mijn abonnementsgeld voldoe. Ook nu maar weer geschreven even intern met elkaar te communiceren en heb hun andere mail erbij gedaan.

Nou vraag ik me af of ze hier nu wel of niet vanaf weten? Zat de telefoniste verkeerd die me vorig jaar dit voordeelabonnement aansmeerde of proberen ze zomaar wat uit dat mensen het alsnog betalen en er dan weer aan vast zitten? Alleen als ik niet betaal krijg ik extra kosten. Wel netjes natuurlijk dat het ineens wel dat afzeggen. Maar minder alsnog daarna een mail van die extra kosten. Maar toch blijf ik er een raar nasmaakje aan over houden...
Zodra mijn laatste abonnement T is opgezegd, hoef ik GEEN enkel abonnement meer, nergens op. Uitzondering natuurlijk de jaarlijkse controle monteur voor de cv!

zaterdag 19 januari 2013

Kerstattentie van het werk is binnen

Nu had ik de laatste twee weken van december vakantie en was niet in staat mijn 'voucher' c.q. cadeaucode voor boeken in ontvangst te nemen, dus dat gebeurde pas 2 januari. Zoals de site liet zien, waren er leuke boeken, maar toen ik inlogde, bleek de keus wat minder te zijn en ook de leuke boeken zag ik niet meer. Drie verschillende boeken over zwangerschap en evenzoveel over Obama enz. enz. Niet zo mijn interesse en smaak, zelfs al waren er meer thema's, veel van hetzelfde zeg maar. Eerlijk gezegd heb ik alle berichtjes onder alle boeken lezen en kon er niet eentje vinden wat me interesseert, dus nog maar weer alles gelezen. Ik zou niet weten welke ik moest kiezen bij een keuze wat niet de mijne is. Daarna me maar gaan richten wat er als klein cadeautje bij werd gedaan, meeste waren boekenleggers. Dus maar eentje gekozen waar ik tuinhandschoenen bij kreeg, dat komt misschien nog wel van pas.
Het zou een week na de bestelling binnen komen. Maar na een week, niks ontvangen. Ik mailen na 10 dagen en ineens, zonder mailtje terug, werd er een pakje bij de buren bezorgd, zonder briefje in mijn brievenbus dat het daar was afgegeven.

Het boek was 'slechts' tien jaar oud en in 2003 uitgegeven, de tuinhandschoenen paste echter goed. Ik weet niet goed wat ik ervan moet denken. Een gegeven paard niet in de bek kijken, bij reorganisatie met veel ontslagenen toch dankbaar te zijn voor het gebaar al is het oud.
Dit soort bedrijfjes komen als paddenstoelen uit de grond rond kerst. Ze kopen een oude partij boeken op of andere luxe overbodige (en vaak spuuglelijke) spullen en verkopen het voor 3x zoveel door aan bedrijven als 'leuk' kerstcadeau, zo niet meer. Ik dacht nog, ik heb liever voor dat bedrag een cadeaubon, gewoon van de kringloop, dan had ik zeker voor dat bedrag een tiental meer boeken gehad en wel naar mijn smaak. Dit nieuwe, oude boek belandt er zeker nu ook binnenkort voor eventuele liefhebbers. Al vermoed ik dat het niet zo snel wordt gekocht...
Zo hier en daar heb ik mijn collega's zachtjes gepolst en ik hoorde meer dat het maar 'vreemde' boeken waren. Maar ja als je toch als organisatie een kerstattentie wilt blijven geven, dan zie je nu toch wel goed het verschil met andere jaren. De crisis hakt ook weer een bijltje mee.

Maar ik heb toch in ieder geval bruikbare tuinhandschoenen, hiep hiep hoera! Hopelijk is het niet voor eenmalig gebruik, anders zou dat wel heel sneu zijn. Ach ik kan er ook wel om lachen hoor :-) Leuk toch tuinhandschoenen als kerstattentie van het werk :-)

vrijdag 18 januari 2013

Sleutel afgebroken

En daar sta je dan met een halve sleutel voor de voordeur. Het andere stuk zit in het slot. Er gaat van alles door mijn hoofd. Gelukkig steekt een piepklein puntje van 1 mm nog uit het slot. De sleutel was wat scheef afgebroken namelijk. Het stukje kon ik er gelukkig zo uittrekken. Via de achterdeur kon ik naar binnen. Die zat gelukkig niet met de sleutel in het slot, anders kan ik niet naar binnen. Het is nu niet echt weer om buiten te blijven staan wachten.
Maar snel van de week een extra sleutel laten bijmaken. Al zullen ze dat met de oude wel niet meer kunnen en moet het van de sleutel van mijn dochter.
Volgens mij moet ik ook nog ergens een reserve sleutel hebben liggen, maar waar... ? Ik heb er geen vast plek voor. Reden om dat dan toch maar voortaan te doen. Soms blijkt dat toch wel handig te zijn dus.
Dat wordt zoeken nu...

donderdag 17 januari 2013

Klusje derden: badkamerdeur

Opeens zag ik zondag dat het hout van mijn douchedeur onderaan wat was gebobbeld. Ik druk er tegen en floep ging erdoor! Met schoonmaken de laatste tijd nog niets gemerkt en ineens nu pats een rot gedeelte (alleen een stukje onderaan). Nou dat wordt dan weer een extra klusje voor derden van de zomer.

Nu hoop ik maar dat een deur die jaren geleden door een verbouwing op de zolder is terecht gekomen,  past of passend gemaakt kan worden. Daar is de deur tenslotte al die jaren voor bewaard. Deze lag van de ene balk in de nok naar de andere en was een extra handig opbergplekje geworden. Daarom is die deur er ook blijven liggen, uit het zicht en toch praktisch. Ik had nooit gedacht dat ik die nog eens misschien van pas zou komen. Wie weet als het echt past, ik het zelf nog wel kan hangen.

Meteen een nacht niet kunnen slapen ervan, maar ik probeer het toch nog maar even uit mijn hoofd te zetten tot de mei- of zomervakantie. Ik moet dan nu nog even een tussenoplossing zoeken om dat gat te dichten, al is het maar met van dat zilverkleurige restauratieband wat ik wit schilder...

Dat heb je met oude huizen. Er is altijd wel iets wat weer vervangen moet worden. Soms komen er ineens heel veel dingen tegelijk. Het is al een lange lijst! Daar consuminder ik dan ook o.a. voor. Laat het een voor een maken. Wat ikzelf kan, doe ik zelf. Dat laatste is meestal het verfwerk. Ook gedeeltes met stucwerk vernieuwen, lukt me gek genoeg tot nu toe wel.

woensdag 16 januari 2013

RE: kleermakers tekenliniaal

Ik schreef er al eerder een blogje over dat eind november 2012 een kleermakers tekenliniaal in 6 stukken was aangekomen met de Post. Het heeft even geduurd met al die feestdagen en met maar liefst 7 x mailen ter herinnering aan mijn mail, maar dan heb ik toch eindelijk vorige week bericht ontvangen dat ik een nieuwe ontvang en nu in een doos, niet meer in ribbelkarton met een plastic zak erom! De liniaal is er duur genoeg voor ten slotte (ca. 25 euro). Jammer genoeg hadden ze deze niet meer in voorraad en moest deze in Amerika worden besteld. Duur grapje. Maar dat was niet nodig geweest als het degelijk was verstuurd. Gelukkig netjes geregeld nu. Ik kijk er wel naar uit! Hopelijk dat die daar nog in voorraad is.

Ik wil weer patroontekenen en dan heb je gewoon een goede lange liniaal nodig. Deze had mooie rondingen zodat je die voor armsgaten en halzen kunt gebruiken met tekenen. Dat maakte deze liniaal zo bijzonder juist. Ook voor zomen heeft deze allerlei inkepingen in de liniaal.
Het is wel lang geleden dat ik dat ooit heb gedaan. Ik heb wel vaak bestaande patronen aangepast, maar dit tekenen is zeker al 40 jaar geleden. Ik ging even een cursusje volgen van een jaar, maar ik deed het zo snel dat ik in 2 maanden klaar was. Ik had er geen zin in om maanden te wachten op het examen. Het ging mij tenslotte om het zelf kunnen patroontekenen en wilde er verder niets mee doen. De lerares gaf ondertussen ook gewone naailes aan anderen. Ik was de enige daar die tekenles volgde. Ik zag hoe die naailes verliep: netjes volgens de regeltjes. Weken gingen voorbij voor er een rokje af was met dat doorlussen en rijgen. Ik had zoiets zelf af binnen 2 uur. Ik gebruikte alleen voor kragen wel eens rijggaren, maar verder altijd gewoon knopspelden die ik dwars in de stof stak en er zo overheen naaide met de machine. Dat scheelde heel wat tijd dan wat ik zag op die naailes. Ik had het theoretische gedeelte dus in feite in 2 maanden af van 1 x per week 2 uurtjes les. Om een examen te halen moest je dan ook nog het praktijkgedeelte doen. Ik had een zelfgetekende jurk ook nog tussendoor gemaakt, maar deed bewust het meeste daarvan thuis. De volgende week daarop had ik het al aan.Maar ik had al wel gezien dat ik dat op die manier daar zo absoluut niet wilde doen. Coupeuse wilde ik toch niet worden, ik deed het tekenen voor mezelf. Ik heb alleen in het begin wat aanwijzingen gekregen met tekenen en daarna kon ik het alleen allemaal uitwerken. Had er geen hulp mee bij nodig. Als je de voorbeelden kunt lezen, volgt alles vanzelf. Althans zo denk ik, maar er werd ook altijd gezegd dat ik een natuurtalent was ;-)  Je moet er een technisch oog voor hebben. Als ik nu bv tegen mijn stagiaires zeg bij vormgeving dat iets een 1/2 mm afwijkt, geloven ze me eerst niet, maar als ze het dan inzoomen en met hulplijnen bekijken, klopt het altijd wel wat ik zeg :-)

Het doel achter deze bestelling is dus wel duidelijk. Zelf grondpatronen tekenen en vandaar uit andere patronen. Het daarbij niet laten, maar weer zelf kleding gaan naaien! Allemaal met de uiteindelijke bedoeling mijn voorraad te doen laten slinken en goedkoper uit te zijn met kleding. En last but not least er weer plezier in te hebben om deze hobby weer op te nemen. Deze appel kledingmaat XL is wel wat anders dan leuke kleine meisjeskleding natuurlijk...

maandag 14 januari 2013

Zaadjes en dromen van de lente

Afgelopen week is mijn bestelling met zaadzakjes binnen gekomen van groenten, kruiden en bloemen. Op de bloemen na is het van biologisch geteelde groentezaden. Heerlijk om nu plannen te maken voor de komende lente en zomer! Ze liggen al op volgorde wanneer ik wil gaan zaaien :-)
Ik heb er ook nog van vorige jaar die nog kiemkrachtig zijn en nog een paar oude die misschien nog wel kunnen kiemen. Hoe oud ze ook zijn, ik probeer het toch altijd eerst even uit. soms krijg ik niks en soms nog een paar plantjes van dat oude zaad.

Nieuwsgierig welke zaadjes ik heb gekocht? Vooruit hier komen ze :-)
  • Tropaelum (Oost Indische kers)
  • Tagetes Patula Nana (Bolero, lage afrikanen mahonierood met goudgeel)
  • Tagetus Erecta (hoge dubbele gemengde afrikanen)
  • Calendula Officinalis (enkelbloemige goudsbloem)
  • Calendula (dubbele gemengde goudsbloemen)
  • Lathyrus Latifolius (gemengde overblijvende siererwt)
  • Lathyrus Odoratus Spencer (gemengde siererwten)
  • Broccoli Calabrese
  • Snijlook Tokyo Bekana
  • Pastinaken Tender en True
  • Boerenkool Westlandse
  • Prei Blauwgroene Winter -Atlanta
  • Tomaten Zuckertraube trostomaat
  • Bieslook sel. Polyvit
  • Bladmoes (raapstelen) Namenia
  • Veldsla Groot Noordhollandse
  • Spinazie Vroeg Reuzenblad
  • Krulsla Red Salad Bowl
  • Krulsla Lollo Blonda
  • Kropsla Kagraner Sommer
  • Kropsla Suzan
  • Wild Roquette (wilde Rucola)
  • Andijvie Nuance

woensdag 9 januari 2013

Langzaam vervangen van pannenset

Ik was al een poosje op zoek naar betere pannen voor op mijn rvs gastoestel, maar geduld is een schone zaak, dus wacht ik rustig af wanneer dat op mijn pad zou komen. In de zomervakantie heb ik nog een mooi steelpannetje bemachtigd van een goed merk. De oude ongezonde met tefal dan ook direct weggegaan.
Voor al het overige zien de pannen in de kringloop er meestal niet zo mooi meer uit. Maar ik wacht gewoon af. Soms moet je gewoon wat geluk hebben als ze de voorraad net aanvullen. Gisteren trof ik dan een mooie rvs pan van een duur merk, met bijpassend steelpannetje en nog een hoge aspergepan met stoominzet dat er ook uit kan en de deksel past. Wauw ineens drie tegelijk. Ze zagen er zo mooi en goed uit en paste bij het steelpannetje dat ik in de zomer kocht. Een gedeelte van de oude pannen kan nu heerlijk weg. Nou ja weg, niet helemaal weg, want die kan ik dan nog incidenteel gebruiken voor dierenvoedsel of om iets in te verven. Zelfs in de tuin kunnen deze oude nog dienst doen. Maar niet meer voor mijn eigen voedsel!

Zo raar voelde dat altijd. Ik kon het maar niet over mijn hart verkrijgen die oude weg echt weg te doen omdat ze van mijn moeder zijn geweest en nog vrij nieuw waren toen ik ze erfde, terwijl zij ze zo mooi vond. Ik heb ze altijd lelijk gevonden, witte emaille met een bloemetje erop. Ik heb zelf liever gewoon rvs, zonder tierelantijntjes erop, een dikkere bodem en ook rvs handvaten en stelen. Maar om die nu nieuw te kopen vond ik te ver gaan. Tenslotte kon ik gewoon koken en voelde het aan als luxe om daar geld voor uit te geven. Ik had ooit mijn eerste set jaren geleden bij de Hema gekocht en die gingen jaren mee. Ik heb er daar nog twee van over en de rest is weg (door gebroken handvaten). Deze werden daarom maar aangevuld met de pannen van mijn moeder. Maar zo langzaam aan neem ik er toch maar afscheid van.
Dat maakt het consuminderen ook ergens zo krom. Je wil geen extra geld uitgeven wat niet echt nodig is, maar gebruikt dan wel iets wat niet je smaak is. Dat zijn zo van die beslismomenten, geef ik extra geld uit of consuminder ik met minder uit te geven. Maar via de kringloop hebben deze dure pannen samen ongeveer 12 euro gekost en dat is toch een schijntje van de werkelijke waarde. Wat kun je van zo iets simpels toch een gelukkig gevoel krijgen en genieten :-)

maandag 7 januari 2013

Snoeien en bollen planten

Vandaag was het heerlijk weer om nog even in de tuin te werken. Ik merk gewoon dat mij dat zo goed doet na het werk. Zolang het weer maar redelijk is, blijf ik dit volhouden. Ook al wordt gezegd dat de kou er nu snel weer aankomt. Zelfs wat miezerige buitjes deren me niet. Nog genoeg te doen, ook met koud weer buiten of wat druppels. Heerlijk rust overal, geen mens te horen. Beweging en frisse lucht, wat wil ik nog meer. De hond komt even mee, maar houdt het al snel voor gezien en gaat naar binnen! De poes houdt het langer vol en houdt me gezellig gezelschap.

Vandaag heb ik in ieder geval twee dikke takken afgezaagd van de hazelaar die heel erg schuin hingen en bovendien veel zonlicht wegnamen van de moestuin. Eenmaal eraf zag ik dat het bovenste gedeelte al dood was, dus maar goed dat ik dat heb gedaan. Op de een of andere manier heb ik altijd moeite met snoeien met gezonde takken ook al is het soms beter voor de boom zelf.

Verder nog de uitgelopen sneeuwklokjes en paarse tulpenbollen snel nog geplant die ik helemaal vergeten was. Ze zijn nota bene al aan het uitlopen en ze lagen gewoon buiten op de vensterbank te wachten tot ik er erg in zou hebben om ze vooral maar snel te planten. Ik heb ze maar netjes afgedekt met aarde en een laagje bladeren. De tulpen in een grote bloempot en de sneeuwklokjes op een soort van bergje waar het mag gaan verwilderen. Nu maar hopen dat de hond net juist niet daar zin heeft om te graven, want dat is zijn lust en zijn leven in de tuin. Ik moet dan ook altijd goed uitkijken of er weer nieuwe kuilen zijn ontstaan her of der. Ach als ie maar lol heeft. Ik heb tenslotte een verwilderde tuin en dan kan dat. Doet hij dat in de moestuin dan kan ik alleen maar reageren als ik er ook bij ben.

In de moestuin heb ik de lange verdorde stelen van de aardperen klein geknipt en als bescherming over de border heen gegooid. Binnenkort maar eens wat gaan oogsten ook!

Ik zag ook dat ik weer heel nodig de wilde bramen moet snoeien die ondanks mijn verwoede pogingen het bij te blijven, toch nog kans hebben gezien overal weer door te groeien. Het is een kwestie van volhouden met de bramen snoeien. Als ze straks weer groeien in de lente haal ik het jonge blad eraf, laat het drogen en maak daar thee van. Zo maak ik van het onkruid toch nog iets nuttigs.

Nog diverse klimopplantjes bij het lege gaas van de tuingrens gezet. Mijn tuin staat echt vol met klimop en ik kan zo een paar stekken nemen en ze daar zetten. Dat wil ik de komende tijd dan ook doen. Dat zal wel even duren bij 80 meter lengte. Ach iedere keer een paar stekjes en ik kom er ook wel. Ik hou wel van wat afwisseling met in de tuin werken. Alles wat ik nu doe is meegenomen en ik doe net waar ik op dat moment zin in heb.

Al met al heerlijk zo'n uurtje buiten! Daar knapt een mens echt van op!


P.s.: Mocht je nog gratis borduurpatroontjes zoeken. Ik heb er ooit een paar jaar geleden uitgewerkt en die staan nu op mijn andere blog.

woensdag 2 januari 2013

Gratis weekplanning

Eigenlijk kon ik niet echt een agenda naar mijn smaak vinden om mijn weekplanning aan te geven en dat onderverdeeld is in wat handige categorieën. Ik mis gewoon een agenda waar de dagen zaterdag en zondag evenveel ruimte hebben als de overige dagen. Daar plan ik juist altijd het meeste. Er zijn natuurlijk wel agenda's per dag ingedeeld, maar ik wil de week ook overzichtelijke zien op één pagina. Wat speurwerk voor gratis aangeboden agenda's op internet leverde ook niet op wat ik zocht. Tja wat doe je dan als vormgeefster? Zelf maken natuurlijk ;-) Zo gezegd, zo gedaan. In mijn kerstvakantie heb ik dus een A4 blad ontworpen met alle dagen van de week erop met evenveel ruimte voor alle dagen en nog een vlak voor extra gegevens. Op de achterkant heb ik ruimte voor ideetjes en wat vooral niet te vergeten met nog ruimte voor een weekmenu te plannen en de boodschappen.
De bedoeling is om het nog verder uit te breiden met andere handige weetjes en categorieën.

Gratis Weekplanning op A4 formaat (Klik vervolgens op de jpeg afbeeldingen, klik op rechtermuisknop en sla deze op.)

dinsdag 1 januari 2013

Start 2013

Om met het nieuwe jaar te beginnen, wens ik natuurlijk iedereen een goed 2013. Hier begon het vuurwerk vannacht redelijk tot de geluiden sterker werden en zelfs de ramen begonnen te trillen. Ik had de dieren van te voren een rustgevend pilletje gegeven, dat hielp aardig, tot de 'bommen' begonnen.. Ik had de tv zoals altijd met oud en nieuw al flink hard gezet en alle lichten aangedaan beneden zodat ze de flitsen niet te erg zouden zien en het geluid wat gedempter leek. Over hun buik vlogen ze echter naar boven en de hond verstopte zich onder het bureau. Zo zielig. Er was zelfs een moment dat ik dacht, zelf een veiliger plekje te moeten gaan zoeken toen iets via mijn oprit naar de tuin vloog. Maar het is weer voorbij (gelukkig).

Het dagelijks ritme komt weer terug. Vanaf morgen ook geen vakantie meer, maar weer naar het werk. Een grote klus moet geklaard worden die eigenlijk al af moest zijn, maar we hopen maar dat de meesten nog tot maandag vrij hebben en ik die tijd daarvoor snel nog kan benutten. Een race tegen de klok. Maar dat moet kunnen nu ik weer uitgerust en opgeladen ben vol frisse energie :-) Maar geef mij toch maar vakantie met mooi weer i.p.v. met nat en grauw weer. Je kunt dan zo heerlijk de tuin in.
Ik hoef in ieder geval geen versiersels of een boom op te ruimen, want dat had ik allemaal niet. Scheelt weer tijd tenslotte. Ik had toch wel voldoende versiering gezien in alle winkels.

Ik heb niet echt plannen gemaakt voor het nieuwe jaar en laat alles maar lekker op me af komen. Gewoon weer beginnen waar ik twee weken geleden mee was gestopt om weer in het dagelijkse ritme te komen. Ik merk altijd dat ik dan daarnaast meer kan doen, dan met vakantiedagen. Dan heb ik wel tijd, maar kan nergens toe komen. Als ik weer werk, dan doe ik er alles wel eventjes bij of naast. Mits ik genoeg energie heb natuurlijk :-) Het consuminderen gaat ook gewoon door en ik zet de lijn verder waar ik mee gestart ben, namelijk geen (bijna geen) nieuwe boeken of tijdschriften meer kopen. Verder gaan met opruimen, klussen en goed afwegen steeds waar ik kan en wil besparen.